Trinaesti susreti slikara u Dugom Selu posvećeni sv. Martinu zaštitniku

Trinaesti susreti likovnih umjetnika Zagrebačke županije, održani 2013. godine, okupili su trinaest  umjetnika.  Iako su umjetnici i  tijekom ranijih susreta stvarali u tematskom okviru sveca zaštitnika ovog kraja, ponovo je odabrana  ta tema. Te je jeseni u Dugom Selu održan međunarodni skup o putovima nematerijalne baštine i baštine sv. Martina, što je tome bio povod.  

Tema je inspirirala kipara Denisa Kraškovića koji je sveca prikazao frontalno u intenzivnom koloritu.

Tomislav Tomić prikazao je lice Martinovo okruženo motivima vinove loze u  sivkastoj bjelini i izričaju providnosti.

Kiparica Helena Ohnjec na triptihu je oslikala i (tekstom i bojom) ispisala priču o Martinovom dijeljenju u kolorističkim varijacijama.

Martina Gracin  smjestila je podjelu plašta u krajolik s dominantnom Crkvom  sv. Martina na Martin bregu.

I Silvio Balija prikazao je Martinovo dobročinstvo dijeljenja u spletu geometrijskih linija i likova te  kombinaciji apstrakcije i figurativnosti.

Dugoselski slikar Robert Samardžić suverenim je rukopisom prikazao dva lika, lice prosjaka i sveca u interakciji milosrđa.  

Lidija Lovreković prozračno je prikazala Crkvu sv. Martina u okružju s likom sveca u predjelu neba, koji bdije nad zemljom i ljudima.  

Mateo Bajić iz Vrbovca fokusirao se na toranj, najočuvaniji dio crkve, polazeći od njegova podnožja u visine. Naglašenom vertikalom, linijama i titravim potezima ostvario je kompozicijsku dinamiku.

Martinska je crkva motiv kojeg je Ivo Ostojić iz Dugog Sela najviše puta oslikao. Nastala je još jedna varijacija na temu, ovog puta u postimpresionističkoj tradiciji.

Gabrijela Rukelj, koja često koketira s dječjim crtežima, oslikala je prizor sveca sa siromahom u intenzivnom, čak neprirodnom koloritu.

Zanimljiv je prikaz krajolika kipara Ivana Čačića u prožimanju svjetla i sjene, s linijama i simbolima. Panorama lišena kolorita  iznenađujuće odiše snagom sivila.

Slikarica Andrea Robić u prisnosti s  kolorističkom apstrakcijom smiono slika monumentalnost teme.

Najduhoviti rad  s ovih susreta su guske kiparice Irene Škrinjar.  Ona  je jednostavnom kompozicijom guščjih glava na crnoj  podlozi ispričala legendu o guski i sv. Martinu.

 • U ZEMLJI TEMPLARA,Andrea Robić, ulje na platnu, 60x80 cmU ZEMLJI TEMPLARA,Andrea Robić, ulje na platnu, 60x80 cm
 • ZAŠTITNIK, Lidija Lovreković , tuš, 35x76 cmZAŠTITNIK, Lidija Lovreković , tuš, 35x76 cm
 • Sv. MARTIN U DUGOM SELU Martina Gracin, akril na platnu, 50x60 cmSv. MARTIN U DUGOM SELU Martina Gracin, akril na platnu, 50x60 cm
 • GUSKE, Irena Škrinjar, akril na drvu, 50x60 cmGUSKE, Irena Škrinjar, akril na drvu, 50x60 cm
 • Gabrijela Rukelj, O DRAGA CRKVICA, kombinirana tehnika 30x40 cmGabrijela Rukelj, O DRAGA CRKVICA, kombinirana tehnika 30x40 cm
 • CRKVA, Ivo Ostojić , ulje na platnu, 50x40 cmCRKVA, Ivo Ostojić , ulje na platnu, 50x40 cm
 • bez naziva, Silvio Balija , akrlik i spray, 60x40 cmbez naziva, Silvio Balija , akrlik i spray, 60x40 cm
 • bez naziva, Tomislav Tomić, akril pozlata 30puta40bez naziva, Tomislav Tomić, akril pozlata 30puta40
 • bez naziva, Robert Samardžić, akril na platnu, 70x50 cmbez naziva, Robert Samardžić, akril na platnu, 70x50 cm
 • bez naziva, Mateo Bajić, bez naziva, uljni pastel, 40x30 cmbez naziva, Mateo Bajić, bez naziva, uljni pastel, 40x30 cm
 • bez naziva, Ivan Čačić, graf. suha igla, 32x24 cmbez naziva, Ivan Čačić, graf. suha igla, 32x24 cm
 • bez naziva, Denis Krašković,akril i tuš na papiru, 50x32 cmbez naziva, Denis Krašković,akril i tuš na papiru, 50x32 cm
 • SV. MARTIN, Helena Ohnjec, akril na platnu, 40x30 cm., 40x30 cm., 40x30cmSV. MARTIN, Helena Ohnjec, akril na platnu, 40x30 cm., 40x30 cm., 40x30cm