• 01/2753-419
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trinaesti susreti slikara u Dugom Selu posvećeni sv. Martinu zaštitniku

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Trinaesti susreti likovnih umjetnika Zagrebačke županije, održani 2013. godine, okupili su trinaest  umjetnika.  Iako su umjetnici i  tijekom ranijih susreta stvarali u tematskom okviru sveca zaštitnika ovog kraja, ponovo je odabrana  ta tema. Te je jeseni u Dugom Selu održan međunarodni skup o putovima nematerijalne baštine i baštine sv. Martina, što je tome bio povod.  

Tema je inspirirala kipara Denisa Kraškovića koji je sveca prikazao frontalno u intenzivnom koloritu.

Tomislav Tomić prikazao je lice Martinovo okruženo motivima vinove loze u  sivkastoj bjelini i izričaju providnosti.

Kiparica Helena Ohnjec na triptihu je oslikala i (tekstom i bojom) ispisala priču o Martinovom dijeljenju u kolorističkim varijacijama.

Martina Gracin  smjestila je podjelu plašta u krajolik s dominantnom Crkvom  sv. Martina na Martin bregu.

I Silvio Balija prikazao je Martinovo dobročinstvo dijeljenja u spletu geometrijskih linija i likova te  kombinaciji apstrakcije i figurativnosti.

Dugoselski slikar Robert Samardžić suverenim je rukopisom prikazao dva lika, lice prosjaka i sveca u interakciji milosrđa.  

Lidija Lovreković prozračno je prikazala Crkvu sv. Martina u okružju s likom sveca u predjelu neba, koji bdije nad zemljom i ljudima.  

Mateo Bajić iz Vrbovca fokusirao se na toranj, najočuvaniji dio crkve, polazeći od njegova podnožja u visine. Naglašenom vertikalom, linijama i titravim potezima ostvario je kompozicijsku dinamiku.

Martinska je crkva motiv kojeg je Ivo Ostojić iz Dugog Sela najviše puta oslikao. Nastala je još jedna varijacija na temu, ovog puta u postimpresionističkoj tradiciji.

Gabrijela Rukelj, koja često koketira s dječjim crtežima, oslikala je prizor sveca sa siromahom u intenzivnom, čak neprirodnom koloritu.

Zanimljiv je prikaz krajolika kipara Ivana Čačića u prožimanju svjetla i sjene, s linijama i simbolima. Panorama lišena kolorita  iznenađujuće odiše snagom sivila.

Slikarica Andrea Robić u prisnosti s  kolorističkom apstrakcijom smiono slika monumentalnost teme.

Najduhoviti rad  s ovih susreta su guske kiparice Irene Škrinjar.  Ona  je jednostavnom kompozicijom guščjih glava na crnoj  podlozi ispričala legendu o guski i sv. Martinu.