• 01/2753-419
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dvanaesti susreti likovnih umjetnika – kipari u Dugom Selu 2012. godine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Drugu godinu zaredom kipari i pokoji slikar okupili su se oko dragocjenog drva koje je vapilo za umjetničkim oblikovanjem. Bili  su to ostaci subfosilnoga drva od prethodne godine koje su neki do mrve iskoristili. Dodane su i druge vrste drva,  a raznolikost kolekcija  2012. godine obogaćena je i drugim materijalima i kombinacijama : metalom, keramikom, platnom, plastikom, bojama.  Tako smo dobili raznolikost tema, materijala i kombinacija  u jedanaest ostvarenja.

Pero Mrnarević, kipar iz Dubrovnika  nepravilno je ukomponirao pravilne linijske forme u vizualno dinamičnu konstrukciju,  koju je izložio na zrcalu postižući  odraz apsolutne simetrije.

Slikar Robert Samardžić oblim je oblicima drva stvorio umjetničku „konstrukciju“ . Toplinu drva suprotstavio je hladnoći metalnog postolja.

Vizualni identitet dugoselske povijesti  u metalu je oblikovao Domagoj Gračan, pozlativši ga simbolično u znaku dodane vrijednosti.

Dejan Kljun konstruktivistički je intonirao triptih u bijelom, kombinirajući materijale s bazičnim drvom, igrajući se s prostorom izvan i unutar skulptura.

Kiparica Helena Ohnjec  izrazila se skulptorski i slikarski prikazujući stilizirani zemljovid dugoselskoga kraja s karakterističnim elementima. Njezina konstrukcija svojevrsna je „umjetnička slagalica“.

Nadasve zanimljiv  spoj drva i keramike ostvario je  Ivan Čačić. Kompozicija asocira na razgranato plamteće stablo.

Irena Škrinjar, vjerna keramici, svojih pet repetirajućih elemenata nazvala je portretima, koji su na prvi pogled slični, ali i sasvim različiti.

Slavimir Slaviček Šumski, Dugoselac, u zbijenoj je formi kreirao lik slona koji, unatoč voluminoznosti, podsjeća na karikaturu.

Grafičarka Martina Gracin minimalno je oblikovala drvenu masu kvadra u skulpturu pijuna za društvene igre.

Kugla Magdalene Lekić, osječke kiparice, zrači energijom materijala .  To je savršeni geometrijski oblik čije pukotine ispunjava metal, tako  su svojoj statici djeluje dinamično.

Zlatko Pintek  samo je jednom sudjelovao na dugoselskim susretima umjetnika. Od komada drva, metala i platna, minimalno intervenirajući,  stvorio je kompoziciju  jedrenjaka.

Rad umjetnika i ove je godine pratio Vanja Babić, prof. povijesti umjetnosti koji se  stručnim opisom osvrnuo na svako djelo.